Hoeveel gram voer per dag moet je je koi geven?

Koivoer van Goion Koi Food

Koi zijn prachtige vijvervissen die veel vreugde en ontspanning kunnen bieden aan hun eigenaars. Een belangrijk aspect van de verzorging van deze kleurrijke vissen is het verstrekken van de juiste hoeveelheid voer. In dit blogartikel bespreken we hoeveel gram voer per dag je aan je koi moet geven, rekening houdend met factoren zoals de grootte van de vis, de watertemperatuur en het type voer.

 1. Het belang van de juiste hoeveelheid voer

Het is belangrijk om je koi de juiste hoeveelheid voer te geven, omdat dit invloed heeft op hun gezondheid, groei en kleurontwikkeling. Overvoeren kan leiden tot vervuiling van het water, een verminderde waterkwaliteit en gezondheidsproblemen bij de vissen, zoals obesitas en orgaanfalen. Aan de andere kant kan ondervoeding leiden tot groeiproblemen, een zwak immuunsysteem en een verminderde kleurontwikkeling.

 1. Factoren die de voerhoeveelheid beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de hoeveelheid voer die je je koi moet geven beïnvloeden:

 • Grootte van de vis: Grotere koi hebben meer voedsel nodig dan kleinere koi.
 • Watertemperatuur: Koi zijn koudbloedige dieren, wat betekent dat hun metabolisme afhankelijk is van de watertemperatuur. Bij hogere temperaturen hebben ze meer voer nodig, terwijl ze bij lagere temperaturen minder voer nodig hebben.
 • Type voer: Er zijn verschillende soorten koi-voer, elk met een ander voedingsprofiel en energie-inhoud. Afhankelijk van het type voer dat je gebruikt, moet je mogelijk meer of minder voer per dag geven.
 1. Aanbevolen hoeveelheid voer per dag

Als algemene richtlijn kun je de volgende percentages van het lichaamsgewicht van je koi aanhouden bij het bepalen van de hoeveelheid voer:

 • 2-3% van het lichaamsgewicht bij watertemperaturen tussen 18 en 25°C
 • 1-2% van het lichaamsgewicht bij watertemperaturen tussen 12 en 18°C
 • 0,5-1% van het lichaamsgewicht bij watertemperaturen tussen 6 en 12°C
 • Geen voer bij watertemperaturen onder 6°C, omdat de spijsvertering van koi dan vrijwel stilstaat.
 1. Tips voor het voeren van koi
 • Verdeel de totale dagelijkse voerhoeveelheid over meerdere kleine maaltijden gedurende de dag. Dit zorgt voor een betere voedselopname en helpt om de waterkwaliteit te handhaven.
 • Kies een kwalitatief hoogwaardig koi-voer dat past bij de specifieke behoeften van je vissen, zoals groei, kleur
Terug naar blog

Assortiment